Harry Klunder
Beeldend Kunstenaar

Expositie Van Gogh

Locatie: Theater De Tamboer te Hoogeveen

van 22 december 2022 - 23 januari 2023

Bezoektijden: woensdag, donderdag en vrijdag van 15.00 - 17.00 en 1 uur voor aanvang van een voorstelling

In 2023 is het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh drie maanden doorbracht in Drenthe. 2023 is dan ook uitgeroepen tot Van Gogh jaar. Al vanaf 22 december 2022 wordt in De Tamboer een expositie ingericht die gewijd is aan deze Hollandse Meester. Met werk van 25 professioneel werkende kunstenaars uit de hele regio. Tijdens de Open Dag op zaterdag 28 januari kun je niet alleen de kunstwerken bewonderen, maar in de foyer ook ronddwalen tussen de stands die de kunstenaars hebben ingericht. Ze staan je graag te woord en je ziet ze aan het werk op het kruispunt van beeldende- en musische kunst. En er zijn optredens van Danielle Davidson en Linda Westera.


 


"Wij, de aardappeleters” door Harry Klunder

 


In dit kunstwerk laat ik mijn voorliefde zien voor Van Goghs schilderij “de aardappeleters”.            Bij nadere beschouwing zijn er nogal wat verschillen aan te wijzen. Zo is de aardappel wit van kleur wat de onschuld en naïviteit van Van Gogh laat zien.
Het is uitgevoerd in gips, een breekbaar materiaal, en zacht gegloeid ijzerdraad. Dit om de kwetsbaarheid van Van Gogh en “de aardappeleters” aan te geven. 

De vijf vorken zijn gemakkelijk te vervormen en zijn al even kwetsbaar als de aardappel zelf, daarbij verwijzen de verschillende toevoegingen in de vorm naar de vele verschillen tussen mensen onderling, terwijl de vork op zich laat zien dat we ook allemaal gelijk zijn. Of we nu koning of koningin zijn, een hooggeplaatste persoon binnen het geloof, arbeider of docent, we zijn allemaal gelijkwaardig als het gaat om het ‘mens’ zijn.

De werkelijkheid laat echter vaak anders zien, helaas. Wanneer er wordt ingezoomd of wanneer je een licht laat schijnen over het geheel wordt alles nog duidelijker. De schaduw die gevormd wordt op de ondergrond vergroot zo nog eens de ongelijkheid, zoals deze vandaag de dag nog steeds bestaat. De vorken wijzen allen naar buiten toe.
Ik hoop te bereiken dat de beschouwer zichzelf ziet als één van “de aardappeleters” en zo onderdeel wordt van het kunstwerk.
 

met kunstzinnige groet,

Harry Klunder